„Криза образовања у Европи“ – предавање професора Брдара одржано 6. априла 2023.

На Машинском факултету у Београду 6. априла 2023. проф. др Милан Брдар говорио је о кризи образовања у Европи, при чему се дотакао и ширих социолошких тема и проблема. Ово предавање, проткано личним сведочењима из наставе као и рада у Министарству просвете, било је веома занимљиво, истовремено и критично пошто је предавач оценио да је усвајањем
болоњског система школовања извршена американизација српског образовања и његово урушавање. За то су, по његовом мишљењу, одговорни пре свега универзитетски професори, који из различитих разлога сами урушавају свој ауторитет и углед. Критеријуми су ослабили, концепт докторских студија је проблематичан. Током излагања проф. Брдар је покренуо низ тема, између осталог и статус друштвених наука које су постале идеолошке испоставе. Како сам каже, много пута су већ исцрпљене теме неолиберализма и људских права, али се и даље пише о томе јер се то финансира и самим тим је профитабилно.

Уз мноштво примера о некадашњем угледу и ауторитету наставника, оценио је да су они данас обезвређени и незаштићени, пре свега у основном и средњем школству. У данашњем друштву, по његовом схватању, ауторитета и нема, ни у просвети, ни у науци, ни у политици, али га има на естради и у спорту. Илустрације ради, девојчице настоје да личе на естрадне звезде, а при томе и део родитеља подржава таква настојања.

Изразио је и критичан став према разним страним донацијама које стижу у Србију, од којих мали део завршава тамо где је заиста потребно. Критичан је био и према Српској академији наука и уметности, истакавши да, на пример, на њиховом сајту не могу да се виде референце академика.

Све у свему, образовање је у кризи, као и целокупна наука, при чему се запажа да ученици и студенти све мање читају озбиљну научну литературу, ограничавајући се на интернет изворе или кратке изводе из литературе.

Фотографије приложене у галерији снимио је инж. Милан Драгић, члан ПСК.