Изложба „Сто најзнаменитијих далматинских Срба“ отворена 23. децембра 2022.

Изложбу је организовало удружење Пријатељи српске културе, а постављена је у Свечаној сали Машинског факултета Универзитета у Београду, љубазношћу и уз помоћ декана факултета проф. др Владимира Поповића. Као што и сам назив каже, приказани су портрети 100 најзнаменитијих Срба из српске Далмације, праћени кратким биографијама. Изложбу је отворио проф. др Ђуро Коруга, редовни професор Машинског факултета. Говорили су аутор изложбе мр Милорад С. Кураица, теолог др Војин Калинић, Ненад Тинтор и проф. др Обрад Зелић, потпредседник УО ПСК. Аутор изложбе је истакао значај духовних
великана Срба из Далмације, уз подсећање и на отварање Братске куће Доситеја Обрадовића у селу Плавно код Книна, одакле је и он родом. У припреми изложбе узели су учешће прим. др Предраг Анђелић, председник УО ПСК и проф. др Александар Седмак, са Машинског факултета, иначе и чланови Српског кривака. Напоменимо и то да је аутор о знаменитим далматинским Србима написао књигу коју је продавао и поклањао на отварању изложбе, којем је присуствовало око 150 људи.

Од обиља значајних имена далматинских Срба, заслужних у многим областима и то кроз неколико векова, издвајамо: Стојана Јанковића, сердара далматинских ускока; црквене великодостојнике Герасима Зелића и Никодима Милаша, свештеника Петра Јагодића Куриџу, човек који је подигао прву буну против Млечана и 40 година био у њиховом затвору; физичара Руђера Бошковића, конструктора Бранка Жежеља; књижевнике Симу Матавуља и Владана Десницу; глумицу Аленку Ранчић; ТВ водитељку Душанку Калањ; чувене спортисте: Владимира Беару, Илију Петковића. Наравно, постоји мноштво других научника, уметника, свештених лица и заслужних људи из других области који представљају носиоце српског идентитета у Далмацији. И ова изложба је допринос култури сећања и упознавању младих нараштаја са знаменитим прецима.