Месечна архива: мај 2024

Најава за 10. јун 2024 – Трибина поводом 25 година од потписивања Кумановског споразума

Поводом 25 година од потписивања Кумановског споразума и доношења Резолуције 1244 Савета безбедности ОУН удружење Пријатељи српске културе у понедељак, 10. јуна 2024. организује трибину на Машинском факултету у Београду са почетком у 19 часова у свечаној сали на другом спрату. Модератор трибине биће академик проф. др Синиша Боровић, генерал-потпуковник.
Уводно излагање о Кумановском споразуму имаће проф. др Бранко Крга, генерал-пуковник. О Резолуцији 1244 Савета безбедности ОУН говориће дипломата и тадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић.

Улаз је слободан. Добродошли!

Најава за четвртак, 23. мај 2024 – Предавање „Хералдичка обележја Србије“

Удружење Пријатељи српске културе организује предавање „Хералдичка обележја Србије“ у четвртак, 23. маја 2024, у 19 часова, у сали 211 Машинског факултета у Београду, други спрат. Предавач ће бити Љубодраг Грујић. Тема предавања је лична историја о деловима и целом грбу Србије и односу Срба према њима и хералдици кроз векове. Кроз ово метафизичко путешествије водиће нас Љубодраг Грујић, хералдички уметник, створитељ емблазона свих обележја Републике Србије.

Позивамо чланове ПСК, поклонике и све друге заинтересоване да присуствују предавању. Добродошли у кратку причу о онтологији модерног хералдичког Српства и домологији израслој из ње!

Трибина „ Не ћути, Србијо“ – 25 година од НАТО бомбардовања Србије

Удружење Пријатељи српске културе обележило је 25 година од бомбардовања Србије трибином названом „Не ћути, Србијо“ 25. марта 20254. на Машинском факултету у Београду. Модератор трибине био је проф. др академик генерал-потпуковник Синиша Боровић, а учесници проф. др генерал-пуковник Видоје Пантелић, пуковник Стеван Ђуровић, Димитрије Жупић, некадашњи војник сa карауле Кошаре и пуковник Драгомир Крстовић.

Присутне је поздравио председник УО др Предраг Анђелић, а потом проф. др Александар Седмак поређењем ситуације са Србијом током Првог светског рата и у садашњем тренутку. Затим је Тања Андријић, сопран, извела песму Востани Сербие. Модератор трибине генерал Боровић је у уводној речи подсетио на насилно разбијање Југославије на колоније и финансирање албанског сепаратизма. Генерал Пантелић је у опширном излагању обухватио политичке околности и огроман проблем позадинског снабдевања, истакавши да смо у то време имали око 100.000 војника, мало резерви у материјалу, бензину и опреми, као и много тешкоћа да се обезбеди снабдевање уз даноноћне напоре задужених за тај сектор. Пуковник Стеван Ђуровић је излагање почео рецитовањем своје поезије, а потом jе као сведок са терена оценио да су бројни субјекти друштва одговорни за дугогодишњу ситуацију на Косову и Метохији. По његовим речима, 90% страдалих је из Приштинског корпуса.

Гост трибине био је Димитрије Жупић, који је са 19 година служио редовни рок и био учесник сад већ легендарне битке на Кошарама, на граници СР Југославије и Албаније. Та битка је почела 9. априла и млади граничари су пружили достојан отпор. Повукли су се са Кошара 16. јуна 1999, због политичке одлуке да се склопи Кумановски споразум да не би даље страдали цивили и цивилна инфраструктура. У тој херојској борби 108 војника је страдало, а касније су неки умрли од дејства осиромашеног уранијума из бачених бомби. По мишљењу Жупића, војска није поражена, него је донета политичка одлука о склапању Кумановског споразума.

Пуковник Крстовић је говорио о стратегијском маскирању и обмањивању непријатеља, које је било изузетно успешно. Данас многе војске користе наше искуство из рата са НАТО пактом за своја маскирна средства и овај вид отпора непријатељу. Дешавало се да бомба погоди обичну макету, односно да се вредност од 1000.000 долара потроши на уништење једне макете.

У занимљивој дискусији проф. др Војислав Симоновић је упитао да ли су генерали после тог рата пензионисани и омаловажени. Генерал Боровић је одговорио да је то судбина генерала, што показује и случај војводе Мишића, али да отаџбина мора да се брани. Академик Максимовић је говорио о свом искуству боравка на Косову и Метохији са тимом који је одржавао производњу угља и струје. Тамо је, по његовим речима, бомбардовање било непрекидно, а напори људи да се одржи систем у условима честих хаварија постројења и трафо-станица, били су огромни.

Све у свему, подсетимо се на крају основних података о рату са НАТО пактом: рат је трајао 78 дана, од 24. марта до 10. јуна 1999, уз непрекидно бомбардовање и разарање земље. Бачено је више од 50.000 бомби и уништено 50% производних капацитета СРЈ. Погинуло је 1.139 војника и полицајаца, између 2.000 и 4.000 цивила, од чега 123 деце. Тачан број страдалих цивила, нажалост, ни дан данас није утврђен. Страдале су и читаве породице, бомбе су бацане и на болнице, старачке домове. Било је око 100 милијарди долара штете и изазване су огромне здравствене последице оличене у великом расту разних форми канцера услед бацања уранијумских бомби и општег загађења простора. НАТО је тада имао 19 чланица, све су то биле најразвијеније земље, а 13 њих је директно учествовало у бомбардовању, остале у логистици. Однос снага је био немерљив, процењен на 600 : 1 у корист НАТО. Војска, полиција и народ су пружили херојски отпор НАТО пакту.

Фотографије приложене у галерији снимили су Милан Драгић и Бранка Косановић.

Предавање Слободана Филиповића „Древни препотопски језик богова“ одржано 12. марта 2024.

О теми прајезика, мајка – језика, говорио је Слободан Филиповић 12. марта 2024. у сали Академије 28 у Београду. Предавање је организовало удружење Пријатељи српске културе и насловљено је као „Древни препотопски језик богова“. По речима предавача, предавање је континуитет језика и писма на простору Евро-Азије. Овако широко  замишљено, захтевало је обиље података, научних цитата, тражења паралела и поређења, а почело је ставом да је арамејски језик, односно његова редакција санскрит, по званичној науци, најстарији језик. По аутору, то је неки облик архаичног српског језика. У овом кратком приказу за сајт истаћи ћемо само неке тезе, док цело предавање можете да пратите на Јутјуб каналу Пријатеља српске културе. Предавач, на пример, оцењује да је српска азбука од 30 слова у великом проценту подударна са санскритском. Вук Караџић и Јернеј Копитар, како наводи Филиповић, у својој реформи књижевног језика и писма само су озваничили оно што су урадили њихови претходници, посебно Гаврило Стефановић Венцловић.

Балкан је, по речима предавача, колевка културе, о чему у последње време пишу и сарадници познатих научних института, међу којима су и Харвард.  Подунавски Балкан је извор културе и цивилизације. Предавач је на крају, цитирајући Милоша Милојевића, оценио да српском народу преостаје само борба са лажном историјом ако мисли да опстане и сачува свој идентитет.

И публика се прикључила размишљањима о свему реченом. Један посетилац је цитирао немачког историчара који је оценио да ако се неки словенски народ много уздигне, онда ће се писати и нова историја. У том смислу већ има доста података и артефаката, али је све то праћено великим отпорима званичне историографије, односно политике и идеологије, који ометају продирање нових сагледавања прошлости.

Фотографије дате у галерији снимио је Милан Драгић, члан ПСК.