Предавање Слободана Филиповића „Древни препотопски језик богова“ одржано 12. марта 2024.

О теми прајезика, мајка – језика, говорио је Слободан Филиповић 12. марта 2024. у сали Академије 28 у Београду. Предавање је организовало удружење Пријатељи српске културе и насловљено је као „Древни препотопски језик богова“. По речима предавача, предавање је континуитет језика и писма на простору Евро-Азије. Овако широко  замишљено, захтевало је обиље података, научних цитата, тражења паралела и поређења, а почело је ставом да је арамејски језик, односно његова редакција санскрит, по званичној науци, најстарији језик. По аутору, то је неки облик архаичног српског језика. У овом кратком приказу за сајт истаћи ћемо само неке тезе, док цело предавање можете да пратите на Јутјуб каналу Пријатеља српске културе. Предавач, на пример, оцењује да је српска азбука од 30 слова у великом проценту подударна са санскритском. Вук Караџић и Јернеј Копитар, како наводи Филиповић, у својој реформи књижевног језика и писма само су озваничили оно што су урадили њихови претходници, посебно Гаврило Стефановић Венцловић.

Балкан је, по речима предавача, колевка културе, о чему у последње време пишу и сарадници познатих научних института, међу којима су и Харвард.  Подунавски Балкан је извор културе и цивилизације. Предавач је на крају, цитирајући Милоша Милојевића, оценио да српском народу преостаје само борба са лажном историјом ако мисли да опстане и сачува свој идентитет.

И публика се прикључила размишљањима о свему реченом. Један посетилац је цитирао немачког историчара који је оценио да ако се неки словенски народ много уздигне, онда ће се писати и нова историја. У том смислу већ има доста података и артефаката, али је све то праћено великим отпорима званичне историографије, односно политике и идеологије, који ометају продирање нових сагледавања прошлости.

Фотографије дате у галерији снимио је Милан Драгић, члан ПСК.