Вече посвећено улози и значају гусала у историји српског народа одржано 29. јуна 2023.

Удружење Пријатељи српске културе је приредило још једно корисно и занимљиво вече, у тежњи да афирмише одређене националне вредности и да их представи у правом светлу. Овог пута тема су биле гусле,  а по речима др Снежане Кирин, која је водила ово вече, оне су незаслужено запостављен инструмент. Гусле су део српске историје, а њихова помоћ у очувању наше огромне усмене културе је велика. Оне су биле средство преношења вести, али и подстрек за борбу. Гуслари су често довођени пред битке како би утицали на морал и храброст војске. Они су певали о слободи и витештву, о правди и истини, о људској величини и моралу. Код Срба су на тај начин јачали националну свест и национални понос, а Његош је у Горском вијенцу написао: „Ђе се гусле у кућу не чују / Ту је мртва и кућа и људи“.

На почетку вечери било је велико задовољство чути познатог и признатог народног гуслара Славка Јекнића, који је аутор књиге „Гусле наше свете“. Нажалост, у новим временима гусле се омаловажавају као незанимљив и „сељачки“ инструмент, па је о гуслама са уметничке стране афирмативно говорио ТВ и филмски режисер Драгољуб Елчић. У овој вечери учествовали су и мр Сања Јанчић, композитор, педагог и преводилац; Ранко Гојковић, православни публициста, преводилац и издавач, који је говорио о значају гусала у српској духовности; Жељко Чуровић, књижевник и гуслар, оснивач и председник удружења Српска вертикала, који је своје обраћање посветио значају гусала у очувању српског идентитета.

У опширном излагању Сања Јанчић је дала приказ гусала као праисторијског инструмента, који се помиње и у Старом завету. Гусле су изузетно важне за дух српског народа. Непријатељи и поробљивачи су се увек борили и против гусала, знајући за њихову подстицајну моћ. У социјалистичкој Југославији биле су потиснуте, вратиле су се током ратова у време распада Југославије крајем прошлог века, али су и од тада снажно нападане посебно данас у Црној Гори, као нешто што не припада европским вредностима. Гусле су и памћење историје и прошлости српског народа – био је то један од закључака излагања свих учесника ове успешне и лепе вечери.

Вече је завршено наступом познатог народног гуслара Вељка Ђурановића.

Фотографије које доносимо у галерији снимио је Милан Драгић, члан ПСК.