Успешно вече о гуслама и гусларству у Дому културе Студентски град 15. децембра 2023.

У организацији удружења Пријатељи српске културе поново смо имали прилике да присуствујемо предавању и трибини о гуслама и гусларству, овога пута 15. децембра 2024. у сали Дома културе Студентски град. Идеја је била да српску традицију и баштину приближимо студентима и младима, мада су они нажалост изостали, будући да су публику углавном чинили људи средњих година. Ова трибина, у малој камерној сали, уз наступе наших познатих гуслара, била је веома успешна. Вече је почело уз струне гусала, наступом Слободана Јекнића.

Много лепих и надахнутих речи чули смо о гуслама и гусларству, из разних углова осветљени су њихов значај и историјат у култури и традицији Срба. У том духу говорио је на почетку вечери и председник УО ПСК др Предраг Анђелић. Гусле су биле учитељ живота, јунаштва, херојске етике. То је прастари народни инструмент које се помиње и у Старом завету. Прво помињање гусала после Христа пада у 7. век.

Славко Алексић је истакао да без епске поезије и гусала ми не бисмо ни знали да постојимо. Уз гусле се, по његовом мишљењу, хорски не пева. Миломир Требјешанин је цитирао стих „Коме гусле вијенац исплету, бесмртан је на овом свијету“ и подвукао да су гусле проносиле дух и етику народа. Секретар Савеза гуслара Србије је нагласио да су гусле део нематеријалне баштине и добро државе Србије. Осврнуо се на негирање гусла и гусларства као баштине, нарочито од припадника тзв. друге Србије. Злоупотребе гусала долазе и од гуслара и од других. У принципу, не треба гуслама опевати свакога, већ само ратне команданте и лидере, односно њихове подвиге.

По оцени мр Сањи Јанчић, виолончелисткиње, гусле исцељују душу. Српски војник је био везан за гусле.  У СФР Југославији гусле су биле у сенци. Током 1990-их вратиле су се на сцену, али су и нападане посебно у Црној Гори, где су етикетиране као антиевропска вредност.  Гусле су памћење, времеплов, док гуслар и гусле чине најсавршенији дует.

Жељко Чуровић, председник Савеза гуслара, истиче да су гусле народна ризница, српско памћење, величају се став, поштење, част. Оне су темељ српског опстанка, памтило наше прошлости, али некима гусле кваре европски имиџ. Истакао је како су Гете и Грим били задивљени српском народном књижевношћу и музиком. Гусле су бедем наше одбране од заборава. Ово успешно вече завршено је звуком гусала и наступом гуслара Вељка Ђурковића.