Слика Грише Масникосе на 9. Међународном бијеналу уметности у Пекингу

Griša Masnikosa, NEBO NAD SVETIM ÐORÐEM, akrilik na drvetu, 82 x 98 cm, 2021.

Слика академског сликара из Београда Грише Масникосе, поклоника удружења Пријатељи српске културе, прошла је селекцију кустоске комисије од 29 кинеских и два међународна кустоса и представљена је на 9. Међународном бијеналу уметности у Пекингу, светском бијеналу савремене уметности које се одржава у време Зимске олимпијаде у Кини. Тема Бијенала је „Светлост живота“. Реч је о слици Небо над Светим Ђорђем, која је изложена заједно са 600 експоната уметника широм света у Националном музеју Кине у Пекингу. Слика је настала прошле, 2021. године, а рађена је акрилним бојама на дрвету формата 82 х 98 цм.

У питању је снажна и слојевита слика која обједињава сентименте из сликаревог детињства, сећање на бакину кућу у Ивошевцима, у Далмацији, уз коју је и сада капела посвећена рано преминулој супрузи једног мештанина подигнута пре више од једног века. Главна тема је везана за Светог великомученика Ђорђа, али не за иконични мотив када он убија аждаху него за тренутак пред тај догађај када се он окреће и види аждаху која истрчава између куће и капеле. Све то засвођено је небом изнад нас, изнад наших живота, светлошћу која зрачи, која нас додирује, која преображава стварност. То је тај додир зрачења, то је та чиста етеричност. Верујемо да ће и публика у далеком Пекингу уочити ту главну идејну потку и етеричну атмосферу слике.

Гриша Масникоса је завршио Факултет ликовних уметности у Београду и до сада је имао 9 самосталних и преко 50 колективних изложби. Добитник је три награде за сликарство, а излагање на Бијеналу у Кини је највећи успех у његовој сликарској каријери. Још четири уметника из Србије су прошла селекцију и њихови радови су представљени на Бијеналу. То је, без сваке сумње, велики успех савременог српског сликарства.

Бијенале у Пекингу је покренуто 2003. године под покровитељство државе Кине. Одлично организовано, са финансијским погодностима око излагања уметничких дела, брзо је напредовало и сада је највећи бијенале уметности у Азији и једно од најпрестижнијих у свету. Одржава се у Националном музеју Кине, основаном 2003. спајањем два музеја кинеске револуције. Музеј има 200.000 квадратних метара, вредне уметничке збирке, а статистика говори да је 2019. био други најпосећенији музеј света са 7,4 милиона посетилаца, одмах после париског Лувра.