Промоција књиге Слободана Стојичевића „Хибридни рат против Српске православне цркве“

Промоција књиге „Хибридни рат против Српске православне цркве“ аутора Слободана Стојичевића одржана је у Руском дому у Београду 24. новембра 2022. у организацији удружења Пријатељи српске културе и Руског дома у Београду, којем се захваљујемо на уступљеном простору. Промоција је изазвала велико интересовање, а о књизи су говорили Илија Кајтез, социолог, филозоф и пуковник у пензији, Љуба Каран, обавештајни пуковник у пензији и аутор.

Вече је отворио др Предраг Анђелић, председник УО Пријатеља српске културе, оценивши да је српски народ у опасности, јер нам краду историју, митологију, доводе нас у ситуацију да нестанемо, а највише нападају православље, које је наш штит. У том смислу, нужна је одбрана српског народа зарад очувања идентитета и постојања.

Илија Кајтез је оценио да су људи у рату од памтивека, а да је данас рат постао тоталан и тоталитаран. Тренутно је у току рат Истока и Запада, односно Русије и НАТО на терену Украјине. У односу на Србе, најјачи удари хибридног рата уперени су против Српске православне цркве. Запад је изгубио вредности, то више није цивилизација вредности. Уз похвале књизи и аутору, оценио је да српски народ треба да стане иза хришћанства, Светосавља и Косовског завета, као основних вредности.

Љуба Каран, потпуковник Контраобавештајне службе у пензији, оценио је да Запад на челу са Сједињеним Државама хоће да води рат, али да нико од њих не погине. Погибије војника су веома осетљиве за одржавање одређених гарнитура на власти. Зато се воде хибридни ратови, будући да конвенционалним ратовима нису много постигли. Хибридни рат је специјални рат, обухвата многе аспекте, од војних, економских, цивилних, духовних, а циљ му је да изазове насиље изнутра, при чему годинама припрема терен у држави која је на нишану. Постоје агенти утицаја, то нису класични шпијуни, већ изабрани људи који могу да утичу на људе у окружењу и на њихова политичка и идеолошка опредељења. То није класично врбовање, највише сарадника регрутују преко невладиних организација. Циљ су протести, дестабилизација, промена власти. Конкретно, Србију треба довести у позицију да не може да се брани. На највећем удару су Војска Србије и Српска православна црква. Црква је осетљивија на хибридни рат него војска.

Аутор Слободан Стојичевић констатовао је да смо усред рата, а најважнији постаје рат за људске душе. По његовом мишљењу, ово је рат против сатанизма. Украјинци су топовско месо. У првој линији су Словени, они ратују за америчку империју. Морамо бити веома мудри и очувати јаке породичне и родбинске везе, управо оно што је на удару новог светског поретка. Односно, духовно спасење је превасходни задатак. Време је веома опасно, треба одлучно стати иза наше Цркве. У политичком смислу треба се држати Русије.

У дискусији је постављено више питања, између осталих о односу са црквама осталих православних земаља чије су државе чланице НАТО, о томе зашто није било говорника из СПЦ итд.