Промоција књиге Обрада Зелића „О архимандриту Герасиму Зелићу“ у Крипти Храма Св. Саве 21. децембра 2021.

У крипти Храма Св. Саве те вечери 21. децембра 2021. било је веома свечано, уз присуство више од 200 посетилаца који су дошли на промоцију књиге проф. др Обрада Зелића коју је он написао о свом заслужном претку, архимандриту Герасиму Зелићу. Скуп је отворио др Предраг Анђелић, председник Управног одбора удружења Пријатељи српске културе, које је организатор промоције. „Наше удружење већ више од десет година приређује предавања и промоције у циљу доприноса српској култури и покретања многих питања која су или прећутана, или недовољно позната, са циљем да се чују заснована и утемељена мишљења о многим темама“, истакао је др Анђелић. На почетку смо чули и песму Востани Сербие, чији је текст написао Доситеј Обрадовић, у извођењу српског појца Љубомира Манасијевића. У име Српског кривака посетиоце је поздравио наш познати вајар Драган Раденковић, истакавши да се славна али и тешка прошлост српског народа огледа и у делу о архимандриту Герасиму Зелићу.

О књизи је опширно говорио историчар, проф. др Момчило Павловић, који је нагласио да је аутор користио житије које је архимандрит Зелић написао о свом животу. „То је била основна изворна подлога, јер би било много теже реконструисати на основу примарних извора живот и деловање човека који је рођен у старој свештеничкој породици у далматинском селу Жегар 1752, а умро у Будиму 1828. Био је архимандрит у манастиру Крупа и епископски викар у Далмацији и Боки Которској. Много је путовао и за потребе манастира и свог народа: Русија, Украјина, Света Гора, западна Европа, сусретао се са највећим владарима тога времена, посебно са француским царем Наполеоном. Један је од оснивача Матице српске и два задужбинска фонда за помоћ световним школама и карловачким ђацима, која су постојала скоро цео век после његове смрти“, истакао је Павловић.

Посебно је интересантна епизода са француским императором Наполеоном, која осветљава и живот ондашње Далмације. Године 1806. Наполеон долази у Далмацију и почиње нови живот тог краја, оснива се Епархија далматинска, почиње модернизација, изградња путева, а архимандрит Герасим 1811. године бива постављен за генералног викара Далмације и Боке Которске. Том постављењу претходи његов сусрет са Наполеоном у Паризу када је био на челу једне делегације Далматинаца. Том приликом Наполеон је запазио архимандрита и чак га је позвао на своје венчање са Маријом Лујзом које је уследило за неколико дана. Глумац Миленко Павлов прочитао је неколико одломака из књиге, посебно упечатљиву здравицу коју је Герасим Зелић упутио Наполеону на дан његовог венчања са другом супругом, Маријом Лујзом.

На крају се посетиоцима обратио и аутор др Зелић, изразивши топлу захвалност свима који су дошли на промоцију и који су му помогли да напише и објави књигу. Истакао је да дело има шири контекст о чему говори и његов поднаслов: О славној а тешкој прошлости Срба и борби за спас нашег народа, вере и писма. Односно, говори о очувању српског идентитета, угроженог кроз векове, од цара Душана до Олује, операције хрватске војске од 4. до 8. августа 1995, када је из Хрватске прогнано више од 200.000 Срба са њихових вековних огњишта. И у првим деценијама нашег века ситуација је, нажалост, слична, па је очување нације и националног идентитета превасходан задатак свих нас.

Истакнимо, на крају, изузетан значај оваквих издања. Осим што се породица тиме достојно одужује својим знаменитим прецима и њихово име остаје да живи и преноси се генерацијама, ове књиге су веома значајне и као извор за општију историју и веће историографске синтезе о једном подручју или некој значајној проблематици. Напоменимо и да је ово био један од најпосећенијих догађаја у 10-годишњем постојању и деловању удружења Пријатељи српске културе.

Фотографије које су приложене у галерији снимили су Милан Драгић и Бранка Косановић.