Предавање „Теорија еволуције – чињенице или заблуде“ др Радмила Рончевића одржано 23. маја 2023.

Предавање је одржано 23. маја 2023. у сали Академије 28 (бивши РУ „Ђуро Салај“) пред око 50 слушалаца. Радмило Рончевић, хирург и доктор медицинских наука, аутор око 200 научних и стручних радова, говорио је о теорији еволуције Чарлса Дарвина, а госте је поздравио председник ПСК прим. др Предраг Анђелић.

Предавач др Рончевић је нагласио да је теорија еволуције пре свега хипотеза. Дарвинова књига „Порекло врста“ изашла је 1852. у време када наука није ништа знала о наслеђу и генетици. Истакао је да је и Дарвин веровао у Творца, без обзира на своју теорију. Његови следбеници, неодарвинисти, деле уверење да Бог не постоји и да је живот настао случајно. Све су то фундаментална питања настанка Универзума – да ли од Бога, креатора и ствараоца, или од Великог праска, како тумачи наука. По мишљењу предавача, ДНК запис може дати само неко умно биће. По теорији квантне физике могуће је стварање ни из чега. Свето Писмо нас учи да у почетку беше реч, свет и живот су настали по промисли Божијој. Еволуција, по тумачењу др Рончевића, иде од простих ка сложеним формама, и то кроз прилагођавање, селекцију и промене и то искључиво на истој врсти. Мутације су грешке на генима, оне доводе до неких промена у истој врсти, али не и до појаве нове врсте. За еволуционисте фосили су докази еволуције, али недостатак фосила прелазних облика упућује да живот није настао еволуцијом. Човек за еволуционисте није настао од мајмуна, него од заједничког претка – хомонида, али за то нема доказа. Еволуција је промена искључиво у оквиру исте врсте, а не од просте ка сложеној и новој врсти.

У занимљивој дискусији издвајамо мишљење протонамесника Горана Живковића из цркве Свете Параскеве у Лапову, који се залаже да се чују обе стране – и еволуционисти и креационисти, да не би дошло до погрешне индоктринације деце кроз школско образовање, што је опасно. Он се залаже за ревизију изучавања теорије еволуције, коју иначе подржавају и глобалисти. Овим предавањем удружење Пријатељи српске културе наставило је организацију низа актуелних и квалитетних предавања реномираних предавача из разноврсних области, пратећи своје гесло да о важним темама треба чути компетентна али и различита мишљења.