Предавање др Милосава Чаркића о историји српског језика

Дана 30. марта 2017. проф. др Милосав Чаркић, филолог, одржао је предавање о историји српског језика. Удружење Пријатељи српске културе је први пут за ове сврхе користило Крипту цркве Св. Марка у Београду, која иначе има дугу традицију предавања. Предавање је одржано у оквиру делатности Секције за древну историју Срба и Словена ПСК, којом руководи др Предраг Анђелић.

Др Чаркић је нагласио да су Срби најстарији народ на Балкану. У древно време били су образовани и друштвено организовани. Међутим, слика о Србима и српској култури углавном је стицана преко нордијске и бечко-белгијске школе и пуна је нетачности и стереотипа. Срби свој стари језик треба да зову старосрпски, уместо српска редакција старословенског, као што је то чинио слависта Јосиф Дубровски. Бугари такође свој стари језик називају старобугарски.

Мисао Стефана Немање, оснивача династије Немањића и творца српске државе, сажима сав значај језика у животу и трајању српског  народа: „Ако изгубимо језик, изгубићемо све“. Језик је еманација духа једног народа, нагласио је др Чаркић.

У дискусији су покренута многа питања, с обзиром на повећано интересовање јавности за питања древне историје и корена српског народа. Поменути су Срби римокатолици у Далмацији, као и појава да српски народ о себи мало зна и да мало држи до свог идентитета. А данас је на нама да познајемо себе, држимо до себе и негујемо националне вредности – овако би се могао сумирати резиме предавања др Чаркића и расправе која је уследила.

Фотографије које илуструју ово предавање снимио је Милан Драгић, члан ПСК.