Новогодишњи концерт Хора краљице Марије 8. децембра 2022. у Кући краља Петра I

У Кући краља Петра I у Београду  8. децембра 2022. у 19 часова одржан је традиционални Новогодишњи концерт Хора краљице Марије под диригентском палицом Иване Стојков. Интересовање је било велико, а овај ведар, распеван концерт представљао је тренутак доброг расположења и добре музике, па ће идући новогодишњи концерти овог хора захтевати без сумње већу салу због интересовања публике. Хор је, како је најавила чланица хора и конферансије концерта Невенка Панчић, спој младости и искуства, рада и радости, маште и стварности, прошлости и будућности. Од свог оснивања 2008. године хор је успешно наступао у земљи и иностранству. Посебно је поносан на прву награду на Фестивалу хорова у Москви у конкуренцији преко 20 земаља. Музика коју је ове вечери изводио хор била је за све генерације, уз широк распон репертоара. Од сплета традиционалних српских песама, преко евергрина, циганске музике, оперских арија са завршном Винском песмом из Вердијеве опере Травијата у извођењу сопрана Тање Андријић – заиста је било музике за свачију душу.

Вече је увеличала Катарина Васиљевић, студенткиња треће године Музичке академије у Београду, која већ четири године свира на виолини знаменитог Николе Васића, додељеној јој од удружења Пријатељи српске културе као младом таленту. Она је уз клавирску пратњу Сање Петковић свирала један комад Морис Равела.

Удружење пријатељи српске културе је на леп начин завршило годину, која је иначе била успешна са интересантним и актуелним предавањима. Надамо се да ће и 2023. година бити испуњена добрим дешавањима, а почетак активности биће у фебруару месецу предавањем посвећеном научницама које су стекле светски реноме.