Други годишњи концерт у знак сећања на српског Страдиварија – градитеља виолина Николу Васића

Други годишњи концерт класичне музике у организацији Министарства одбране Републике Србије и удружења Пријатељи српске културе одржан је у понедељак, 25. фебруара 2019. у 20 часова, у препуној сали Дома Војске Србије у Београду. На овом сада већ традиционалном концерту, под називом „У част српског Страдиварија“, имали смо прилику да поново слушамо ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и више солиста, који су извели одличан избор музичких дела. Диригенти су били Игор Митровић и Катарина Божић.

На програму су била атрактивна музичка дела која смо слушали у квалитетном и надахнутом извођењу. То су: Концерт за клавир и оркестар Ц-дур К. 467, Волфганга Амадеуса Моцарта, (солиста Александар Станковић, клавир); Из „Музичке недеље“ српског композитора и академика Дејана Деспића, (виолончелисти Сандра Белић и Немања Станковић), Концерт за виолину и оркестар Г-дур К. 216 В. А. Моцарта, (солиста Катарина Васиљевић, виолина); Игра костура Камија Сен-Санса, (солиста Катарина Васиљевић, виолина).

Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички“ је један од најуспешнијих у земљи. Овај ансамбл наставља традицију Првог београдског војног оркестра који је крајем 19. века (1899) основао наш прослављени композитор, наставник и утемељивач војне музике Станислав Бинички.

Ово је, иначе, било вече у част српског Страдиварија, односно Николе Васића, познатог градитеља виолина, пореклом из Зворника, који је највећи део живота провео у Америци. Управо је почетак постојања и рада удружења Пријатељи српске културе везан за његову виолину, коју ПСК последњих неколико година уступа на коришћење младим талентима у Србији и која је од прошле године у рукама 16-годишње Катарине Васиљевић, добитнице бројних признања.

Захваљујемо се Министарству одбране, члановима ансамбла, солистима, председници Секције за музику ПСК Сандри Белић и осталима који су дали свој допринос у реализацији овог концерта. У галерији су приложене фотографије овог догађаја, које су снимили Бранка Косановић и Милан Драгић.